![](https://static.wixstatic.com/media/d10b04_2acd287b604c44d9b237dcfd6ccfe960~mv2.jpg/v1/fill/w_360,h_360,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/d10b04_2acd287b604c44d9b237dcfd6ccfe960~mv2.jpg)
Η Κλερ και ο Γκαστόν μεγαλώνουν μαζί. Είναι ξαδέρφια, παρ’όλα αυτά έχουν δώσει υπόσχεση ο ένας στον άλλον να παντρευτούν. Ο δούκας Γκαστόν Ντε Μπλινί, ο οποίος εργαζόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών διορίστηκε στην πρεσβεία της Πετρούπολης. Ο γάμος ήταν προγραμματισμένος να γίνει όταν ο δούκας θα είχε την πρώτη του άδεια. Στο μεταξύ, ο Φίλιππος Ντερμπλαί ερωτεύτηκε την Κλερ από την πρώτη φορά που την είδε.
Όμως, η δίκη που είχε ξεκινήσει ο πατέρας της Κλερ και του Οκτάβιου πριν το θάνατό του, συνεχίστηκε και μετά, με αποτέλεσμα η οικογένεια να την χάσει και μαζί με αυτήν έχασαν σχεδόν όλη της την περιουσία. Όταν το έμαθε ο δούκας Ντε Μπλινί, βρέθηκε ανάμεσα στην αγάπη του για την Κλερ και την επιθυμία του να κάνει έναν πλούσιο γάμο. Εκείνη την χρονική στιγμή, εμφανίζεται στην ζωή του ο κύριος Μουλινέ, ο οποίος δίνει μεγάλη προίκα σε όποιον δεχτεί την κόρη του, Αθηναΐδα, για γυναίκα του. Κάτι που δέχεται να κάνει ο δούκας. Η Αθηναΐδα είναι παλιά συμμαθήτρια της Κλερ από το μοναστήρι, η οποία κρατάει ακόμη κακία στην δεσποινίδα ντε Μπολιέ για την άσχημη συμπεριφορά της απέναντί της.
Η Κλερ μαθαίνει για τον γάμο του αρραβωνιαστικού της και η περηφάνεια της κλονίζεται. Αποφασίζει από εγωισμό και μόνο να παντρευτεί τον κύριο Ντερμπλαί, τον αρχισιδηρουργό για να μη δείξει σε όλους τους άλλους ότι την εγκατέλειψαν. Η αλήθεια αποκαλύπτεται στο Φίλιππο μόλις την πρώτη νύχτα του γάμου. Η ψυχρότητα και ο κυνισμός της Κλερ τον κλονίζουν, αποφασίζει όμως να αντιμετωπίσει τον εγωισμό της νεαρής γυναίκας του και να καταφέρει να την κερδίσει με τον καιρό. Έτσι εξακολουθεί να την φροντίζει και να της συμπαραστέκεται στις δύσκολες στιγμές, έχοντας ωστόσο εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια στενότερης επικοινωνίας μαζί της. Αυτή ακριβώς η αξιοπρεπής και σταθερή συμπεριφορά του, κάνουν σιγά-σιγά την Κλερ να τον εκτιμήσει, να τον ζηλέψει και, τελικά, να τον αγαπήσει βαθιά. Όσο μάλιστα ο Φίλιππος συνεχίζει να την αγνοεί, αυτή η αγάπη της μετατρέπεται σε παράφορο και ασυγκράτητο έρωτα.
Το βιβλίο γράφτηκε το 1882, από τον Ζωρζ Ονέ, μία εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν δική τους προσωπικότητα, ενώ στα ελληνικά άρχισε να κυκλοφορεί πολύ αργότερα από τις εκδόσεις Δαρεμά είτε από κάποιον άλλον εκδοτικό οίκο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει μεταφερθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες πολλές φορές, ενώ τρεις ελληνικές ταινίες έχουν βασιστεί στον αρχισιδηρουργό ως προς το σενάριό τους.
Comments